Статиите принадлежат на Категория Без категорияРъководство за Покупка на XBee

Източник: www.sparkfun.com

Оригинално заглавие: XBee Buying Guide

Преведено заглавие: Ръководство за Покупка на XBee

Превел: Т.Б.

Ръководство за Покупка на XBee

Добре дошли в безжичният свят на XBee. Вероятно вече ще чували за него, а може би не сте, както и да е вече тук със сигурност ще се забавлявате. XBee представляват малки сини чипове, които комуникират безжично един с друг. Например те спокойно могат да заменят едно толкова просто нещо като няколко проводника в последователна (серийна) комуникация, което е наистина хубаво, когато иската да направите дистационно за своето Paintboll возило.

Но кои от дозината или подобни модули желаете? Каква е разликата между Серия 1 (Series1) и Серия 2 (Series2)? Защо съществуват толкова много антени? Защо някои от тях са Про (proffecional), и правили това автоматично обикновенните модели неадекватни? И най-важното, защо Sparkfun разполага с толкова много платки за XBee и точно от коя се нуждая аз?

Съществува изключинелно голямо разнообразие от типове модули, които продължават да се развиват, но едно от хубаните неща относно тези, е че всичките модули безначение на серията имат идентични изводи (pinouts). Захранващи, маса, и вашите TX/RX линии са на едно и също място, правейки чиповете по този начин взаимозаменяеми за повечето от по-простите приложения. Някои от най-значимите им характеристики невинаги са съвместими (compatible), но за начинаещите това не е причина за притеснение. Сега вече сте готови да запознете подробно/ да научите повече за XBee и какво означава тук всички понятия от света на XBee.

Какво е XBee, Какво е Zigbee и какво е Bumblebee?

–> XBee ~ Според Digi „Xbee модулите са вградени решения осигуряващи безжична връзка до устройствата, тип крайна-точка. Тези модули използват протокола IEEE 802.15.4 за бързи мрежови връзки тип точка-към-многоточки или компютър-компютър. Те са проектирани за приложения с високи изисквания, на които е необходима малка латентност и предсказуеми времена за комуникация.“ Затова в основни линии XBee е Zigbee базиран протокол собственост на Digi. В най-общ смисъл те са добри и лесни за употреба.

–> Zigbee ~ Един съюз и стандарт на разходите и енергийно-ефективните мрежи. XBee използва Zigbee стандарт и добавя към него свой обвиващ пакет. http://www.zigbee.org/

–> Bumblebee ~ Компанията Tuna, насекомото от семейство Apidae и рода Bombus, или малкото жълто Autobot. Която и дефиниция да сте избрали, те са доста страхотни и напълно без значение към нашия разговор за модулите XBee.

Коя Серия?

–> XBee Серия 1(също наричана XBee 802.15.4)- С тях се работи най-лесно, не е необходимо да ги конфигурирате, въпреки, че това може да им е полезно в известна степен. Тъй като са лесни за работа ние Ви ги препоръчваме специално, ако Вие токущо сте начинаещи. Върху модул от Серия 1, няма да откриете надпис „Серия 1“, както и такъв с надпис „Серия 2“. Ако не е упоменато, то вашия модул е от Серия 1. Серия 1 и Серия 2/ 2.5/ ZB хардуерите неса съвместими. Не се и опитвайте да ги смесвате и напасвате, дори неси го и помисляйте, то просто НЯМА да работи. Не, спрете да мислите за това……! Datasheet

–> XBee Znet 2.5 (по-рано известна под името Seria 2) Пенсионирана- Тези са забавните. Модулите от Серия 2, трябва да бъдат конфигурирани преди да бъдат използвани. Те могат да работят в „прозрачен режим“ с API команди, но това всичко зависи от това, с какъв фърмуеър ще го конфигурирате. Този тип модул може да работи също така в режим mesh network, което го прави изключително конфигуруем и страхотен модул. Това също така ги прави и по-трудни за употреба. Тези модули по никакъв начин неса съвместими с тези от Серия 1 – затова просто престанете вече да си мислите да опитвате! Тези модули вече не се продават, но са заменени с най-съвместимите ZB модули. Datasheet

–> ZB(текущият Series2ish модул)- Като цяло хардуерът Znet2.5 си върви с нов фърмуеър. Което означава, че те също так могат да работят в „прозрачен режим“ (transperent mode) или да работят с API команди. Те също така могат да работят в mesh мрежи, което ги прави високо конфигуруеми и страхотни модули. Вие съвсем спокойно можете да сграбчите новия фърмуеър и сами да си го обновите. Като фърмуеър между двете версии не е съвместим (но е лесно взаимозаменяем), така че вие ще трябва да изберете, кой точно фърмуеър желаете да използвате и просто да го поставите. Свалете КИТ-ът за преобразуване от тук. Тези модули често са наричани „Серия 2“, затова ако чуете някого да говори за Серия 2, те може би говорят за точно тези. Това може би не е най-коректният термин, но той ги разграничава от модулите от Серия 1, с които обикновенно повечето хора са запознати. Тези модули няма да работят по някакъв начин/форма със модулите от Серия 1 – затова спрете да мислите за това. Престанете!

–> 2B(по-актуалния Serie2ish модул)- Тези нови модули са подобрени в хардуерно отношение спрямо модулите от серия 2, някои от подобренията са например в използването на захранването. Те използват фърмуера ZB, но тъй като хардуера е сменен те вече немогат сда работят с фърмуеъра Znet2.5. Затова ако търсите начин да добавите такъв тип модул към вече съществуващ 2.5Znet внимавайте. Към настоящият момент някои от платките са 2B, а други са ZB.

–> 900MHz- Технически това не е серия, но е фамилия точно както останалите. Модулите 900s могат да работят с два различни типа фърмуеъра, този на DigiMesh и този на Multipoint. Digi всъщност продава и двата модула, хардуера е един и същ, просто с различен фърмуеър. Sparkfun продава само версията point to multipoint версията, но хей, вие можете да сменяте след това сами фърмуеъра. Тези модули могат да бъдат повече или по-малко plug&play, но разбира се има ползата от всички хубави характеристики, които можете да конфигурирате.

–> XSC- Като цяло съществуват 900 модула, които жертват скоростта на обмен за обхвата. Обикновенните модули от серията имат скорост на обмен от 156KBps (,а другите са около 250KBps), но XSC модула е само около 10KBps. От друга страна, ако прикрепите високо-чувствителна антена, можете да получите обхват от 15 мили (24.14 км) и 6 мили (9.65 км) с обикновенна антена. Тези модули не изискват някаква конфигурация и имат съответно някакви разлики, включително различен набор от инструкции, затова моля уверете се и ги проверете в техническите им характеристики.

Антена, Антени, …

–> Чип Антена- Най-общо казано, представлява малък чип, който работи като антена. Бърз, лесен, евтин, нестандартен. Те са премахнати за светка на печатните антени, които по същество са еднакви, просто са изготвени върху от медното фолио в/у платката.

–> Жична Антена- Е, това е малко проводник залепен, малко повече от вашите представи за антена.

–> u.FL Антена- Малък конектор, който свързва вашата антена, това е страхотно ако вашия обект е в кутия и желаете вашата антена да бъде извън кутията.

–> RPSMA Антена- По-голям конектор, за да свържете вашата антена, още веднъж е страхотно ако вашия обект е в кутия и желаете антената да бъде отвън.

Обикновенни, Про и други неща

–> Обикновенни срещу Про- Има няколко разлики между обикновенните XBee модули и XBee Pro типа. Тези вторите са малко по-дълги, използват повече мощност и струват повече пари. Това е доста много. По-голямата мощност, означава по-голям обхват (1 миля/1.6км вместо 91,44м), така че ако се нуждаете от обхват или желаете да похарчите повече пари, тогава използвайте Про модулите, в противен случай си вземете обикновенни модули. Вие бихте могли да ги смесвате (обикновенните) и заменяте в една и съща мрежа.

900 срещу 2.4- Повечето от модулите XBee работят на честота 2.4GHz, но има такива, които оперират и на 900MHz. В основни линии 900MHz -вите могат да се разпространяват на по-далеч с по-чувствителна антена (до 15 мили/24.14м за Про модулите и високочувствителна антена). Също така, колкото е по-ниска честотата, толкова по-голяма проницаемост има сигнала. 900MHz също така не са разрешени в много държави (въпреки, че съществуват 868MHz версии достъпни от Digi, която е разрешена в много държави). Вие НЕМОЖЕТЕ да смесвате и заменяте тези модули в една и съща мрежа.

Прочетете още >>> ТУК <<< (на английски ез.)

Закон на Ом

Количеството от протичащият ток във веригата създава чисто съпротивление, което е правопропорционално на електродвижещите сили приложени в схемата и е обратно пропорционално на общото съпротивление на схемата.
Това небива да ви плаши. Всъшност не е толкова страшно, колкото звучи.
Казано с думи прости законът на Ом гласи:

1.) Поетапното увеличаване на напражението при схема с постоянно съпротивление, води до линейно увеличаване на тока.

……………………………………………………………………………………………………………………………………….

2.) Поетапното увеличавене на съпротивлението, при схема с постоянно напрежение, води до прогресивно намаляващ ток.

Законът на Ом задава основните формули използвани в електрониката, за да се изчисли неизвестната стойност на тока, напрежението или съпротивлението. Той е кръстен на починалият през 1894г. немски физик Георг Ом.
Познаването на този закон често е пренебрегвано от начинаещите. Разговарял съм с доста хора, които могат да проектират изключително сложни схеми и микропроцесорни системи, но си нямат и понятие от от закона на Ом. Докато не научите основите на електрониката, вие никога няма да разполагате със здрава основа за надграждане. Научете закона на Ом много добре – разберете същността му…
Законът на Ом формулиран като уравнение съставено от напрежението, тока и съпротивлението:
V = I x R
I = V / R
R = V / I
Където: V е напрежението измерващо се във Волтове
I e токът измерващ се в Ампери
R е съпротивлението измервано в Омове
Законът на Ом се използва, за да се изчислят липсващите стойност в схемата. Пример:

В тази проста схема има ток 12 Ампера (12А) и консуматор със съпротивление 1 Ом (1W). Използвайки първата формула от горе определяме напрежението V = 12 x 1= 12 Волта (12V).
Ако знаехме, че батерията захранваща схемата е 12 волта (12V) и имахме консуматор със съпротивление 1 Ом, поставен последователно, то токът би бил: I = 12 / 1 = 12 Ампера (12А).
Ако знаехме, че батерията е 12 Волта (12V) и създаденият ток в схемата е с големина 12 Ампера (12А), то тогава съпротивлението би било R = 12 / 12 = 1 Ω
Лесен начин да запомните закона е представен на диаграмата:

* За да откриете липсващата величина е нужно само да я закриете с пръст. Ръководите се от останалите две величини, с които разполагате. Като единственото, което трябва да знаете че хоризонталната „линия” върху диаграмата възприемаме като делене, а вертикалната като умножение.
U = I x R
I = U / R
R = U / I

Електронни Компоненти

Автор: John Adams

Научете се да разпознавате и използвате правилно електронните компоненти, тъй като това стои в основата на електрониката. В тази статия ще ви представя най-често използваните елементи, как точно изглеждат и се използват на практика в ел.схеми.

Пасивни Електронни Компоненти

Пасивни са елементите, които не внасят никакъв входен сигнал (никакво усилване) в схемата или системата.  „Компоненти без мозък“ са резисторите, кондензаторите и индуктивностите.

Активни Електронни Компоненти

Активниса елементите, които са способни да контролират напреженията и също така могат да имат „ключова“ роля в схемата. С други думи „Интелигентни устройства“, например – диоди, транзистори и интегрални схеми.

Съпротивления:

Това е най-често срещаният елемент в електрониката. Основно се използва за контролиране на протичащия ток и напрежение в схемата. Може да разпознаете резистора по продълговатата му (цилиндрична) форма със изнесени метализирани изводи. Използва се „цветна система за кодиране“ на стойността му (измервана в омове), ПМУ (Повърхностно Монтирани Устройства или т.нар. SMD монтаж) Съпротивлението e с дължина само няколко милиметра в размер, но изпълнява една и съща функция, като по-големия си брат, обикновенния резистор. Това е противоположното понятие на „фиксирани“ обикновени съпротивления.

Кондензатори:

Кондензаторите са с различни размери и форма – от модели с малка площ до такива с огромен електричен мотор с размер на оцветена алуминиена кутия. Но в крайна сметка, под каквато и форма и размери да са – те имат една и съща цел. А именно да съхраняват електрическа енергия под формата на електростатичен заряд. Ще се запознаем по-подробно с тях в по-късен етап от времето. Размерът на кондензатора основно определя, количеството заряд, който той може да натрупа. Малките керамични кондензатори за повърхностен монтаж ще сърхраняват изключително малко количество ел.заряд. Цилиндричният електролитен кондензатор ще съхрани съответно малко по-голямо количество заряд. Някои от големите електролитни кондензатори могат да съхранят в себе си достатъчно заряд, за да убият човек. Друг тип кондензатори наречени „Танталови“, съхраняват голямо количество заряд в по-малък корпус.

Индуктивности:

Вие може би си спомняте от часовете по физика, че при пропускане на електричен ток през навит проводник се създава магнитно поле около него. По този начин работят индуктивностите. Зареждат се с магнитно поле и когато полето се „срине“, те създават ток в противоположната посока. Индуктивностите се използват обикновенно в схемите с променлив ток за да се обърне посоката на зарядите в съществуващия ток. Механичното обяснение на този процес ще бъде обяснен по-късно. Повечето индуктивности могат да бъдат разпознати във вид на „сърцевина“. Други пък изглеждат като съпротивления, но обикновенно са в зелен цвят. А – Въздушна сърцевина, Б – Феритна сърцевина, С- Плътна Метална Сърцевина

Оригинал на статията:  … ще намерите тук !

Разпространение на радиовълните

Източник:  radiohobby.hit.bg

В ежедневието ни покрай нас „профучават“ какви ли не електромагнитни вълни. В тази статия ви представям една интересна статия на тема „Разпространение на радиовълни“. Прочитайки я може на научите изключително интересна информация като например :„

–– Каква роля играе земната атмосфера при разпространението на радиовълните ?

–– Как се нарича частта от земната атмосфера разположена на 11 км над земната повърхност ?

–– Какво представлява директната и пространствената вълна ?

–– Как се разпространяват късите вълни ?

… и.т.н

Статията би представлявала интересно главно на начинаещите радиолюбители. Приятно четене !

Sprint-Layout. Ръководство за работа.

Sprint-Layout. Ръководства за работа.

Връзки към Статии:

1)  Sprint Layout 5. Подробное руководство (ru)

2) Программы для рисования принципиальных схем и печатных плат  (ru)

3) Sprint-Layout. Руководство пользователя (ru)


 


Интернет Базирани Калкулатори

Винаги в началото е изключително трудно и дори объркващо, докато човек свикне с новото. В нашия случай с преобразуването на измервателните единици. В електрониката най-често споменавани и използвани са следните величини:

–– Електричен капацитет,  означава се с „С“ , измерва се във Фаради „F“

–– Електрично съпротивление, означава се с „R“, измерва се в Омове „Ω“

–– Мощност, означава се с „Р“, измерва се във ватове „W“

–– Напрежение „U“ , електричен потенциал „φ“, измерва се във волтове „V“

–– Електричен ток „I“, измерва се във ампери „А“

Разбира се има още куп други единици за измерване на различни величини, но целта на настоящата статия не е такава.

Счетох за необходимо да ви представя уеб страницата „Калкулатор на радиолюбителя“ (radiohobby.hit.bg) , тъй като там може да откриете следното:

– Онлайн базирана програма за определяне стойността на „Цветен код на съпротивления“

– Калкулатор за изчисляване на стойността на „Последователно свързани съпротивления“

– Калкулатор за изчисляване на стойността на „Реактивно съпротивление на кондензатор“

– Калкулатор за изчисляване на стойността на „Реактивно съпротивление на бобина“

– Калкулатор за изчисляване на стойността на „Честота на трептящ кръг“

– Калкулатор за изчисляване на стойността на „Брой навивки на еднослойна бобина“

– Калкулатор за изчисляване на стойността на „Брой навивки на многослойна бобина“

– Калкулатор за изчисляване на стойността на „Атенюатори – Т и Н тип“

– Калкулатор за изчисляване на стойността на „Атенюатори мостов тип“

Надявам се, представените от мен в тази статия интернет базирани калкулатори да ви улеснят максимално при изчисления.

Приятно и пълзотворно интернет сърфиране !

Блокови схеми

Оригинално заглавие: Block diagrams

Източник: www.kpsec.freeuk.com

Блоковите схеми се използват, за да се разберат (и проектират) цялостни електронни схеми, чрез разлагането им на по-малки секции или блокове. Всеки блок изпълнява определена задача (функция) и блоковата диаграма показва как те са свързани заедно.  Не се прави никакъв опит да се изобразят отделните елементи използвани в конкретния блок, като само входовете и изходите са показани. Начинът по който се подхожда към разглеждането на схемите се нарича „системен подход“.

Връзките към захранването (или батерията) обикновено не се изобразяват в блок-схемите.

Блокова схема на Аудио Усилвател

Захранването (не е показано) е свързано към пред-усилвателя и към блока на мощния усилвател.

Микрофона –  датчик, който преобразува звуците в напрежение.

Пред-Усилвател – усилва малкия аудио сигнал (напрежение) от микрофона.

Тон и Управление над Усилването – настройка на природата на аудио сигнала.

Тон контролът настройва баланса на високите и ниските честоти.

Контролът над усилването – увеличава или намалява силата на сигнала.

Мощния Усилвател – увеличава силата (мощността) на аудио сигнала.

Високоговорител – датчик, който преобразува аудио сигнала към звук.

Блокова схема на Радио

Захранването (не е показано) е свързано към блокът за усилване на аудио сигнала.

Антената – улавя радио сигнала от много станции.

Тунера – избира сигнала на само една станция.

Детектора – извлича аудио сигнала носен от радио сигнала.

Аудио Усилвател – увеличава силата (мощността) на аудио сигнала.

Схемата му може да бъде „разбита“ на части, както е показано по-горе върху блоковата схема на аудио усилвателя.

Високоговорител – датчик, който преобразува аудио сигнала към звук.

Система за Регулируемо Захранване

Трансформатор – понижава мрежовото напрежение 230V AC към по-малки променливи напрежения.

Изправител  – преобразува променливият ток в постоянен, но постоянният ток се променя.

Стабилизатор – изглажда осцилациите (трептенията) на постоянния ток, до по малки амплитуди.

Регулатор – елиминира пулсациите, чрез нагласянето на DC изхода на фиксирано напрежение.

За повече информация, моля посетете раздела със Захранващите токоизточници.

Система за контрол с обратна връзка

Захранването (не е показано) е свързано към блока на схемата за контрол.

Сензора – датчик, който преобразува режима на контролираното количество към електрически сигнал.

Селектора (контролирания вход) – избира режима на изхода. Обикновено той е променлив резистор.

Схема за контрол – сравнява определено състояние (контр.вход) с реалното състояние (на сензора), на контролираното количество и изпраща подходящ сигнал към изходния датчик.

Изходен Датчик – преобразува електрическият сигнал в контролираната величина.

Контролирана Величина – обикновено не-електрична величина, например скоростта на мотор.

Път на обратната връзка – обикновено не-електрически, Сензора открива състоянието на контролираната величина.

Електронни схеми

Оригинално заглавие: Circuit diagrams

Източник: www.kpsec.freeuk.com

Електронните схеми показват как са свързани електронните елементи. Всеки елемент е представен чрез символ, няколко са показани тук, за други символи, моля разгледайте раздела посветен на „Символите в Електронните схеми“.

Електронни схеми и схеми с разположението на елементите

Електронните схеми изобразяват връзките между елементите, колкото се може по-добре с всички изобразени проводници, изчертани като прави линии.

Действителното разположение на елементите, всъщност е съвсем различно от електронната схема и това от своя страна може би малко объркващо за начинаещия. Ключът към правилното усвояване и разбирате на тези понятия е да се съсредоточите върху ВРЪЗКИТЕ, а не върху точното разположение на компонентите.

Електронната схема, както и схемата с разположението на елементите на проект с име „Нагласяем Таймер“ са показани тук, за да откриете разликата.

Електронната схема е полезна, когато тестваме схемата, както и за разбиране начина и’ на работа. Ето защо в инструкциите към проектите се включват електронни схеми, както и схеми с разположението на елементите върху печатната платка, от която се нуждаете за да сглобите схемата.

Изчертани Електронни Схеми

Електронните схеми не са съвсем трудни, но разбира се е нужда малка практика за изчертаването на „чисти“ схеми. Това е полезно умение за науката, както и за електрониката в частност. Вие определено ще трябва да чертаете електронни схеми, ако решите да проектирате свои собствени електронни схеми.

За най-добри резултати следвайте тези указания:

– Уверете се, че използвате правилният символ за всеки компонент.

– Изчертайте свързващите проводници като прави линии (използвайте линия).

– Сложете „плътна малка точка“, на мястото където се пресичат проводници.

– Наименувайте елементите (резистори, кондензатори и др.) с техните кратки наименования и стойности.     Примерно за кондензатор 100 нано-фарада  à      C1    100nF

–  Положителният извод (+) на токоизточника трябва да бъде отгоре, а отрицателния отдолу. Отрицателният извод обикновено е означаван като 0v, нула волта.

Ако чертаете схема за науката моля разгледайте секцията за чертане на схеми „по начина на електрониката“.

Ако пък схемата е сложна:

–  Опитайте се да подредите схемата, така че сигналите да бъдат отляво и отдясно : входонете и управлението  трябва да бъдат отляво, а изходите отдясно.

Може да пропуснете символите на батерията или захранването, но задължително трябва да включите техните етикети отгоре или отдолу.

Добре дошли!

Добре дошли в *новото издание на „Българската Уебстраница за Електроника“ , версия 2011.

Всичко това нямаше да е възможно, без вас – нашите постоянни посетители! Вие сте движещата сила на този грандиозен по своя мащаб проект. Той ще продължи и занапред да Ви радва с полезна и необходима информация.

Както ще се обедите и сами,  ще се стараем да публикуваме нови схеми от всякакъв характер по-често. Освен това ще открием раздел „Проекти“, в който ще публикуваме снимков и видео материал за *вече тествани от нас ел.схеми. Така всеки един от вас ще може сам да реши, дали да направи/сглоби определена схема или не.

Освен това очаквайте съвсем скоро да стартира и нашят Форум, в който ще имате възможността да *пускате заявка за търсене на дадена схема,  *да давате мнение/коментар, *да помагате на начинаещи с отговори/съвети, * да обменяте информация със любители и специалисти, * да предлагате свои схеми/проекти за публикуване!!!

Ще бъдем изключително щастливи, ако проектът ни се утвърди като една постоянна онлайн общност за начинаещи/любители/специалисти от областта на електрониката!

Благодарим Ви, че посетихте уебстраницата ни! Доскоро :)