3 Минутно Гардеробно Осветление

Автор: David Johnson

Източник:  discovercircuits.com

Превел: Т.Б.

Имам палто в гардеробната до входната врата. Разбирасе всичко нощем е доста тъмно и наистина е необходим някакъв източник на светлина отвътре. Естествено можех да наема електротехник, за да ми инсталира лампа в гардеробната и след това да я свърже към външен ключ, но това би ми струвало доста пари. Това незвучи съвсем като добра инвестиция за нещо, което не се използва често. Огледах се наоколо за батерийно захранвани LED лампи, които са способни да излъчват достатъчно светлина за ограниченото пространство и открих една направена от Sylvania.

Мисля, че тя ще свърши работа. Помислих си, че бих могъл да монтирам една или две от тях в гардеробната и да ги свържа с „бутон без задържане“, който да активира „таймерна схема“. Едно докосване до ключа на таймера и лампата ще се включи за определен период от време, след което ще се изключи сама. Чрез тази „таймерна“ функция ще бъдем сигурни, че лампата няма да бъде забравена включена по погрешка, което ще „унищожи“ батерииге след няколко дена. Тъй като аз няма да използвам осветлението много често, комплекта от батерии в лампата трябва да издържи няколко години.

Както е показано по-долу, Sylvania „Светлинната Лента“ има четири ярки бели светодиоди, намиращи се в хубав цилиндър около половин сантиметър в диаметър и дължина около 9 инча. Тя се захранва от 3 ААА 1.5V алкални батерии, които влизат в цокъл намиращ се в корпуса. Също така тя има ключ за вкл./изкл. на единият край. Корпуса на лампата може да бъде поставен в пластмасови скоби, но аз планирах да монтирам лампата точно над касата на вратата на гардеробната, така че лампата да свети нагоре към тавана.

Дифузната светлина тогава ще осигури осветление на двете етажерки в гардеробната, както и на закачалките отдолу. Ако жена ми каже случайно, че и е необходима повече светлина, мога да свържа „таймер“ схемата към две такива устройства, което ще удвои нивото на осветление.
Скицирах няколко начина, по които да постъпя с дизайна на „таймера“. Една класическа схема на „таймер“ изисква три проводника, запоени към асемблираната LED лампа. Таймер схемата, ще черпи мощност директно от батериите на LED модула.

В другите два дизайна ще са необходими само два проводника, които да се свържат към лампата. Една от схеми използва супер висококачествен кондензатор – характеризиращ се с малък ток на утечка, докато третата схема използва литиева батерия тип „монета“ 3V, за да захранва таймерната схема. Ако внимателно проектирам схемата за свръх ниска консумация, литиевата батерия може да надживее батериите в осветителното тяло, може би до 10 години. След известно време на четене, реших да се спра на дизайна с 3V литиева батерия.

Таймер схемата, която измислих е показана отдолу. Тя използва малкият LMC7215 ултра ниско консумиращ компаратор от National Semiconductor. Неинвертиращият му вход е свързан към половината захранващо напрежение, докато инвертирация вход е свързан към RC времезадаваща схема. Когато се натисне тригерният ключ, времеопределящия кондензатор C1 се разрежда. В това състояние, изходът на напреженовия компаратор „превключва в положителната област, лог.“1“ „, което включва транзистора Q2 през резистора R4. Транзистора Q1 и резисторите R5 и R6 образуват схема с постоянен утечен ток, настроен на около 150 mA. Схемата на LED осветлението е модифицирана, чрез отпояването на нейния 6.8 омов резистор и чрез окъсяване на прекъсвача за вкл./изкл. кондензатора C1 трябва да бъде танталов с малък ток на утечка или SMD керамичен.

Измерих тока в режим на готовност за схемата, който е около 2 uA. Това е толкова малък ток, че 3V литиево-йонната батерия трабва да издържи най-малко 5 години. Измерих сумарният ток, който постъпва в четирите светодиода, и той е около 150 mA. Ако използвам 800 mA/час, съпоставяйки капацитета на 3 AAA клетки, този тип батерии трябва да разполагат с достатъчно енергия за най-малко 1000 работни светлинни часа. Това означава, че батериите трябва да издържат най-малко 5 години.

>>> СВАЛИ  В  PDF  ФОРМАТ  ОТ  ТУК <<<