Ръководство за Покупка на XBee

Източник: www.sparkfun.com

Оригинално заглавие: XBee Buying Guide

Преведено заглавие: Ръководство за Покупка на XBee

Превел: Т.Б.

Ръководство за Покупка на XBee

Добре дошли в безжичният свят на XBee. Вероятно вече ще чували за него, а може би не сте, както и да е вече тук със сигурност ще се забавлявате. XBee представляват малки сини чипове, които комуникират безжично един с друг. Например те спокойно могат да заменят едно толкова просто нещо като няколко проводника в последователна (серийна) комуникация, което е наистина хубаво, когато иската да направите дистационно за своето Paintboll возило.

Но кои от дозината или подобни модули желаете? Каква е разликата между Серия 1 (Series1) и Серия 2 (Series2)? Защо съществуват толкова много антени? Защо някои от тях са Про (proffecional), и правили това автоматично обикновенните модели неадекватни? И най-важното, защо Sparkfun разполага с толкова много платки за XBee и точно от коя се нуждая аз?

Съществува изключинелно голямо разнообразие от типове модули, които продължават да се развиват, но едно от хубаните неща относно тези, е че всичките модули безначение на серията имат идентични изводи (pinouts). Захранващи, маса, и вашите TX/RX линии са на едно и също място, правейки чиповете по този начин взаимозаменяеми за повечето от по-простите приложения. Някои от най-значимите им характеристики невинаги са съвместими (compatible), но за начинаещите това не е причина за притеснение. Сега вече сте готови да запознете подробно/ да научите повече за XBee и какво означава тук всички понятия от света на XBee.

Какво е XBee, Какво е Zigbee и какво е Bumblebee?

–> XBee ~ Според Digi „Xbee модулите са вградени решения осигуряващи безжична връзка до устройствата, тип крайна-точка. Тези модули използват протокола IEEE 802.15.4 за бързи мрежови връзки тип точка-към-многоточки или компютър-компютър. Те са проектирани за приложения с високи изисквания, на които е необходима малка латентност и предсказуеми времена за комуникация.“ Затова в основни линии XBee е Zigbee базиран протокол собственост на Digi. В най-общ смисъл те са добри и лесни за употреба.

–> Zigbee ~ Един съюз и стандарт на разходите и енергийно-ефективните мрежи. XBee използва Zigbee стандарт и добавя към него свой обвиващ пакет. http://www.zigbee.org/

–> Bumblebee ~ Компанията Tuna, насекомото от семейство Apidae и рода Bombus, или малкото жълто Autobot. Която и дефиниция да сте избрали, те са доста страхотни и напълно без значение към нашия разговор за модулите XBee.

Коя Серия?

–> XBee Серия 1(също наричана XBee 802.15.4)- С тях се работи най-лесно, не е необходимо да ги конфигурирате, въпреки, че това може да им е полезно в известна степен. Тъй като са лесни за работа ние Ви ги препоръчваме специално, ако Вие токущо сте начинаещи. Върху модул от Серия 1, няма да откриете надпис „Серия 1“, както и такъв с надпис „Серия 2“. Ако не е упоменато, то вашия модул е от Серия 1. Серия 1 и Серия 2/ 2.5/ ZB хардуерите неса съвместими. Не се и опитвайте да ги смесвате и напасвате, дори неси го и помисляйте, то просто НЯМА да работи. Не, спрете да мислите за това……! Datasheet

–> XBee Znet 2.5 (по-рано известна под името Seria 2) Пенсионирана- Тези са забавните. Модулите от Серия 2, трябва да бъдат конфигурирани преди да бъдат използвани. Те могат да работят в „прозрачен режим“ с API команди, но това всичко зависи от това, с какъв фърмуеър ще го конфигурирате. Този тип модул може да работи също така в режим mesh network, което го прави изключително конфигуруем и страхотен модул. Това също така ги прави и по-трудни за употреба. Тези модули по никакъв начин неса съвместими с тези от Серия 1 – затова просто престанете вече да си мислите да опитвате! Тези модули вече не се продават, но са заменени с най-съвместимите ZB модули. Datasheet

–> ZB(текущият Series2ish модул)- Като цяло хардуерът Znet2.5 си върви с нов фърмуеър. Което означава, че те също так могат да работят в „прозрачен режим“ (transperent mode) или да работят с API команди. Те също така могат да работят в mesh мрежи, което ги прави високо конфигуруеми и страхотни модули. Вие съвсем спокойно можете да сграбчите новия фърмуеър и сами да си го обновите. Като фърмуеър между двете версии не е съвместим (но е лесно взаимозаменяем), така че вие ще трябва да изберете, кой точно фърмуеър желаете да използвате и просто да го поставите. Свалете КИТ-ът за преобразуване от тук. Тези модули често са наричани „Серия 2“, затова ако чуете някого да говори за Серия 2, те може би говорят за точно тези. Това може би не е най-коректният термин, но той ги разграничава от модулите от Серия 1, с които обикновенно повечето хора са запознати. Тези модули няма да работят по някакъв начин/форма със модулите от Серия 1 – затова спрете да мислите за това. Престанете!

–> 2B(по-актуалния Serie2ish модул)- Тези нови модули са подобрени в хардуерно отношение спрямо модулите от серия 2, някои от подобренията са например в използването на захранването. Те използват фърмуера ZB, но тъй като хардуера е сменен те вече немогат сда работят с фърмуеъра Znet2.5. Затова ако търсите начин да добавите такъв тип модул към вече съществуващ 2.5Znet внимавайте. Към настоящият момент някои от платките са 2B, а други са ZB.

–> 900MHz- Технически това не е серия, но е фамилия точно както останалите. Модулите 900s могат да работят с два различни типа фърмуеъра, този на DigiMesh и този на Multipoint. Digi всъщност продава и двата модула, хардуера е един и същ, просто с различен фърмуеър. Sparkfun продава само версията point to multipoint версията, но хей, вие можете да сменяте след това сами фърмуеъра. Тези модули могат да бъдат повече или по-малко plug&play, но разбира се има ползата от всички хубави характеристики, които можете да конфигурирате.

–> XSC- Като цяло съществуват 900 модула, които жертват скоростта на обмен за обхвата. Обикновенните модули от серията имат скорост на обмен от 156KBps (,а другите са около 250KBps), но XSC модула е само около 10KBps. От друга страна, ако прикрепите високо-чувствителна антена, можете да получите обхват от 15 мили (24.14 км) и 6 мили (9.65 км) с обикновенна антена. Тези модули не изискват някаква конфигурация и имат съответно някакви разлики, включително различен набор от инструкции, затова моля уверете се и ги проверете в техническите им характеристики.

Антена, Антени, …

–> Чип Антена- Най-общо казано, представлява малък чип, който работи като антена. Бърз, лесен, евтин, нестандартен. Те са премахнати за светка на печатните антени, които по същество са еднакви, просто са изготвени върху от медното фолио в/у платката.

–> Жична Антена- Е, това е малко проводник залепен, малко повече от вашите представи за антена.

–> u.FL Антена- Малък конектор, който свързва вашата антена, това е страхотно ако вашия обект е в кутия и желаете вашата антена да бъде извън кутията.

–> RPSMA Антена- По-голям конектор, за да свържете вашата антена, още веднъж е страхотно ако вашия обект е в кутия и желаете антената да бъде отвън.

Обикновенни, Про и други неща

–> Обикновенни срещу Про- Има няколко разлики между обикновенните XBee модули и XBee Pro типа. Тези вторите са малко по-дълги, използват повече мощност и струват повече пари. Това е доста много. По-голямата мощност, означава по-голям обхват (1 миля/1.6км вместо 91,44м), така че ако се нуждаете от обхват или желаете да похарчите повече пари, тогава използвайте Про модулите, в противен случай си вземете обикновенни модули. Вие бихте могли да ги смесвате (обикновенните) и заменяте в една и съща мрежа.

900 срещу 2.4- Повечето от модулите XBee работят на честота 2.4GHz, но има такива, които оперират и на 900MHz. В основни линии 900MHz -вите могат да се разпространяват на по-далеч с по-чувствителна антена (до 15 мили/24.14м за Про модулите и високочувствителна антена). Също така, колкото е по-ниска честотата, толкова по-голяма проницаемост има сигнала. 900MHz също така не са разрешени в много държави (въпреки, че съществуват 868MHz версии достъпни от Digi, която е разрешена в много държави). Вие НЕМОЖЕТЕ да смесвате и заменяте тези модули в една и съща мрежа.

Прочетете още >>> ТУК <<< (на английски ез.)