Изключително елементарен FM предавател

Оригинално заглавие: Super Simple FM Transmitter

Автор: Sean Michael Ragan

Превод: Т.Б.

FM предавателите могат да бъдат сложни за сглобяване, но не и този – той е един от най-лесните, който може да направите. И въпреки, че науката за функционирането на радиото е добре известна, съществува нещо като магическо, емоционалното качество за което става дума и което ние не спираме да оценяваме. Вие няма да забравите първият път, когато сте чули радио от запоения от вас радиоприемник, със съвсем малко мед, пластмаса и проводници.

Задължен съм на Jim и Kat от Sonodrome, че за пръв път ме въведоха в този опит, чрез тази несложна схема, която първо направих готова ецвана печатна платка от КИТ, който предлагаха през 2011.Дизайна първоначално бе популяризиран от японския мултимедиен майстор Tetsuo Kogawa. Самата схема е лека вариация на дизайна на Kogawa за най-елементарен FM предавател, и метода за неговото изграждане понякога се отнася към „Стила Манхатън“ /Manhattan style/. Тя използва малка платка с медно покритие, но вместо да ецваме пътечките на схемата през медния слой, се използва платка с постоянно медно покритие, за да се реализират всички връзки към маса, а малки участъци от платката с медното покритие са залепени за повърхността, за да се сформират възли или „площадки“, които са изолирани от масата. Освен, че е удобен начина да сглобите схемите използвайки минимален брой инструменти, този метод за сглобяване Ви насърчава да мислите за схемите по интересен начин – тъй като групите от връзки или са заземени или „са плаващи“ над земята.

Този предавател използва десет компонента върху платката и ще излъчва моно аудио сигнал на разстояние около 9.14m. Възможно е да се разшири обхвата посредством добавянето на антена, а в уеб страницата на г-н Kogawa има повече информация за това, как да го направите.

ЗАБЕЛЕЖКА: В зависимост от това къде живеете, работата на FM предавателят – дори и на много малък обхват като този – може да е незаконно без да притежавате лиценз/разрешително. Освен ако не сте прикрепили антена, много малко вероятно е някой да забележи или пък да се оплаче от вашите излъчвания, които бихте могли да направите с това устройство. От друга страна, е много трудно да се предскаже, преди да се завърши, от коя страна на FM честотната лента ще излъчва този предавател. Извършете тестовете с повишено внимание и се уверете напълно, че разбирате закона във вашата област преди да закачите батерията.