Rss Feed Tweeter button Facebook button Technorati button Reddit button Myspace button Linkedin button Webonews button Delicious button Digg button Flickr button Stumbleupon button Newsvine button Youtube button

Изключително елементарен FM предавател

image_pdfimage_print

Оригинално заглавие: Super Simple FM Transmitter

Автор: Sean Michael Ragan

Превод: Т.Б.

FM предавателите могат да бъдат сложни за сглобяване, но не и този – той е един от най-лесните, който може да направите. И въпреки, че науката за функционирането на радиото е добре известна, съществува нещо като магическо, емоционалното качество за което става дума и което ние не спираме да оценяваме. Вие няма да забравите първият път, когато сте чули радио от запоения от вас радиоприемник, със съвсем малко мед, пластмаса и проводници.

Задължен съм на Jim и Kat от Sonodrome, че за пръв път ме въведоха в този опит, чрез тази несложна схема, която първо направих готова ецвана печатна платка от КИТ, който предлагаха през 2011.Дизайна първоначално бе популяризиран от японския мултимедиен майстор Tetsuo Kogawa. Самата схема е лека вариация на дизайна на Kogawa за най-елементарен FM предавател, и метода за неговото изграждане понякога се отнася към „Стила Манхатън“ /Manhattan style/. Тя използва малка платка с медно покритие, но вместо да ецваме пътечките на схемата през медния слой, се използва платка с постоянно медно покритие, за да се реализират всички връзки към маса, а малки участъци от платката с медното покритие са залепени за повърхността, за да се сформират възли или „площадки“, които са изолирани от масата. Освен, че е удобен начина да сглобите схемите използвайки минимален брой инструменти, този метод за сглобяване Ви насърчава да мислите за схемите по интересен начин – тъй като групите от връзки или са заземени или „са плаващи“ над земята.

Този предавател използва десет компонента върху платката и ще излъчва моно аудио сигнал на разстояние около 9.14m. Възможно е да се разшири обхвата посредством добавянето на антена, а в уеб страницата на г-н Kogawa има повече информация за това, как да го направите.

ЗАБЕЛЕЖКА: В зависимост от това къде живеете, работата на FM предавателят – дори и на много малък обхват като този – може да е незаконно без да притежавате лиценз/разрешително. Освен ако не сте прикрепили антена, много малко вероятно е някой да забележи или пък да се оплаче от вашите излъчвания, които бихте могли да направите с това устройство. От друга страна, е много трудно да се предскаже, преди да се завърши, от коя страна на FM честотната лента ще излъчва този предавател. Извършете тестовете с повишено внимание и се уверете напълно, че разбирате закона във вашата област преди да закачите батерията.

Сподели/Запази...

Коментарите са Затворени.