Силов контролер с интерфейс PMBus от Analog Devices

Източник1:  cxem.net

Източник2:  electronics-eetimes.com

Компанията Analog Devices представи подобрения цифров, силов контролер ADP1055 с интерфейс PMBus за изолирани приложения с голяма степен на интеграция, напр. DC-DC токозахранващи източници; той използва високоскоростен АЦП преобразувател, обединен с патентована функция за нелинейно предаване за достигане на висока производителност с широка честотна лента и преходни режими, еквивалентни на традиционните аналогови импулсни контролери.

ADP1055 – това е универсален цифров контролер с логически ШИМ изхода (Широчинно-импулсна модулация), които могат да бъдат програмирани с помощта на графичния потребителски интерфейс чрез интерфейса PMBus. Устройството поддържа енергоспестяваща технология, включваща мостова схема с точно управление над времевите интервали и втора схема с фазочувствителни детектори. Изходите на контролера GPIO (Вход/изход с общо предназначение) могат да бъдат конфигурирани за активни охладителни схеми на вторичната енергия. Енергоефективността може да бъде подобрена с използването на адаптивна компенсация над времето на празен ход за увеличаване на КПД при различните товари. Програмируемият режим на работа при понижен товар, обединен с ниско енергопотребление (по-малко от 150 mW), намалява загубите на празен ход на системата.

Чипа осигурява точна аналогова и цифрова сигнализация при авария посредством интерфейса PMBus и конфигуруемите изходи GPIO. Устройството също така позволява да се запише първото настъпило събитие по аварията, и осигурява „черна кутия“ с история за авариите – идеално средство за анализ на работата и неизправностите в системата.

GUI контролера (графичен потребителски интерфейс) позволява разработването и съхранението на настройките във високонадеждна, вътрешна EEPROM памет. Цифровият силов контролер е достъпен в корпус LFCSP с размер 5х5-mm – оптимален размер за високоплътностни, високочестотни, компактни, изолирани DC-DC силови модули или за вградени мрежови решения, комуникационни и промишлени прибори с работна мощност от 100W и повече.

Цената на контролера е $4.60 (при партида от 1000 броя). Модулът за оценка притежава мостов изправител във вторичната схема и работна честота на комутация 125 kHz. Изходното напрежение е 12V при ток 20A. диапазона на изходното напрежение е 38-60V постоянен ток. Цената на модула за оценка е $300.

>>> Datasheet