С Линукс и Creative Commons, $9 CHIP Computer разкрива своите Open Source Детайли

Източник:  makezine.com

Автор: 

Превел от английски: Т. Б.

ntcosp

 

Ние се чудехме колко точно $9-ят компютър на CHIP е Open Source. Оказва се наистина, че той действително е Open Source!

chip

ЕТО ТОВА СА ФАЙЛОВЕТЕ, КОИТО ТЪРСИТЕ…
Open Hardware файловете и основната страница Next Thing Co.docs.

Първоначалното стартиране на CHIP от Оукланд, Калифорния-базирана Next Thing Co. няколко месеца по-рано направи „големи вълни“ с неговите възможности (процесор 1GHz R8 ARM, 512MB RAM памет, 4GB NAND памет, както и вградени WiFi и Bluetooth) и наистина неразумно-ниската цена(само $9, но с международната доставка тя нараства). В крайна сметка, екипа на проекта успя да набере $2 милиона долара посредством дарения и привлече вниманието, както на производителите, така и на медиите. Все още голяма част от развълнувания екип на CHIP е останал фокусиран върху ниската цена и техническите спецификации.

Днес, Dave Rauchwerk, главен изпълнителен директор на Next Thing Co. сподели повече подробности за тяхната платка, и ние сме впечатлени от това, което чухме: CHIP е лицензиран под Creative Commons ShareAlike, достъпен е datasheet R8, Next Thing Co. се присъединява към Линукс фондацията, а CHIP става дори още по-интересен – той не е само някаква си евтина платка.


Докато евтиният хардуер е хубав, и високите тактови честоти придвижват битовете и байтовете по-бързо, това не означава нищо без наличието на надежден софтуерен стек, в който производителите да създават. До този момент, Rauchwerk и неговият екип си партнират с Free Electrons, за да добавят техните талантливи инженерни таланти на вградения линукс към сместта, и това партньорство започва да се демонстрира с днешното съобщение за линукс поддръжката на CHIP.

Това е забележително. Считано от днес CHIP работи с 4.2 Linux kernel. Това е абсолютно най-актуалната версия на линукс ядрото, която идва с последните и страхотни възможности. Обикновено вградените системи работещи под Linux не работят с последната версия на линукс ядрото. Вместо това, ядрото се сваля и се пачва със софтуер, който позволява на платката да го зареди.

Rauchwerk казва, че нещата няма да стоят по този начин с CHIP. He and his team are pushing towards mainlining all of CHIP’s code. Това е един изискан начин да кажат, че те работят, за да адаптират кода си към основния клон на Линукс ядрото. Техните нови взаимоотношения с Линукс фондацията определено ще им помогнат да реализират това.


Най-голямата полза от CHIP е, че той става mainline за своите потребители и разработчици на платката. Всички последни възможности на линукс ще бъдат достъпни за разработчиците. Няма да бъде необходимо да пачвате ядрото със специални за платката файлове – един труден процес – и ще бъде значително по-лесно за дистрибуторите на линукс да адаптират своя код за CHIP.

hacker

 

В допълнение съобщението, че CHIP в момента работи с последното линукс ядро 4.2, Rauchwerk представи тяхната софтуерна среда за разработка на код(SDK-Software Development Kit).

Благодарение на начина по който Rauchwerk е организирал датите за доставка на CHIP, първите 1000 CHIP платки се отправят директно към разработчиците на ядрото. Докато „разработчикът на ядро“ е просто едно име, Rauchwerk е уверен, че много от тези поддръжници са всъщност hardcore хакери на линукс ядрото. Предоставянето на платката на разработчиците ще позволи да се разкрият и отстранят потенциалните проблеми на ниво операционна система, които могат да възникнат с новите платки още преди да са достигнали до всички поддръжници.

Screen-Shot-2015-07-22-at-4.15.17-PM

 


Всъщност, инсталирането на SDK става лесно. Взимате си едно копие на VirtualBox 4.3(която е безплатна), сваляте и инсталирате допълнителен пакет, за да подобрите VirtualBox, и след това клонирате repository-то на Next Thing Co.

git clone https://github.com/NextThingCo/CHIP-SDK

Веднъж щом започнете инсталацията, софтуера ще си истегли всички необходими файлове от интернет и ще конфигурира средата за разработка. В сравнение с повечето настройки на среди за разработка, то е някак си магическо.

„Не е честно спрямо хакерите на ядрото, да ги караме да правят всички тези dev/ops“ казва Rauchwerk,“Това е готова за ползване система за разработка на софтуер и хардуер.“

Самото SDK не е единственият нов софтуер от Next Thing Co. Те пуснаха версия на U-Boot(която е значително модифицирана, за да поддържа вграденат NAND памет на CHIP), също така Linux build, buildroot и скриптове за флашването на CHIP с специалното Linux ядро компилирано от SDK.

Screen-Shot-2015-07-22-at-5.15.04-PM

 

Днес, Rauchwerk предприема стъпки, за да предостави open source обещанието, което той направи пред всички свои поддръжници-спонсори и ние аплодираме движението в тази посока. Най-вълнуващото нещо относно CHIP е не това, че той е първия $9 компютър, а това че той е първият изцяло Open Source $9 компютър.