Отдалечено включване на електроуреди ИЧ

Автор: ivica.novakovic – [website]

Превод: Т.Б.

Да включвате или изключвате различни ел. устройства използвайки дистанционно съвсем не е нова идея, факт за това се явяват устройствата около вас, които работят на този принцип. За реализирането на такъв тип устройство, трябва да направите приемник, предавател и разбира се да разберете начина им на комуникация.

Тук вие имате шансът да създадете това устройство, но от вас ще се изисква единствено да направите приемника, тъй като предавателят ще бъде дистанционното от телевизора или радиото ви … Това просто е един прост пример и ще го наречем ИЧ-ключ вкл/изк.

Как работи ?

Изберете един клавиш от дистанцинното ви (от телевизора, двд-плеъра или др.), запомнете следната проста процедура и с този клавиш вие ще можете да включвате или изключвате всякакви ел. устройства. И така, … с всяко кратко натискане на този клавиш, вие променяте режима на релето в приемника (ИЧ-ключа).

Да запаметите определеният клавиш в микроконтролера е просто и вие можете да го направите следвайки тази процедура: натиснете клавиш на  ИЧ-ключа и светодиод ще светне. Сега вие можете да отпуснете клавиша на ИЧ-ключа, и натиснете клавиш от дистанционното. Ако направите това, светодиодът ще премигне, като съответно вашият процес на запаметяване е приключил.

Инструкции

Няма да ви е трудно да направите устройството, дори и за начинаещте в електрониката, тъй като само по себе си то е просто и използва само няколко на бпой компонента. На схемата можете да видите, че се нуждаете от микроконтролер PIC12F629, ИЧ-приемник TSOP1738 (може да бъде всеки тип приемник TSOP или SFH) и за реле може да използвате всеки тип реле с 12V сърцевина.

Кодът, който е използван за програмиране на устройството е подпроцедура от този за IrLightDimmer, който се използва за разпознаване и запаметяване на ИЧ-протокол.

Надявам с, че ще откриете място, където да използвате това устройство.

СВАЛЕТЕ

Свалете програмата в hex формат:

hex IROn-Off-629 – програма за PIC12F629

hex IrOn-Off-675 – програма за PIC12F675

Свалете PCB шаблона:

IrOn-Off-Protel – pcb в формат Protel 99 SE

IrOn-Off.pdf – pcb в формат PDF