Що е то Ардуино, за кого е подходящо и от къде да си го набавим?

Източник:    arduino.cc

Превел: Т.Б.

Мнозина от вас навярно до момента са чули/прочели това онова за нещото наречено Arduino. Било то от свои познати, приятели, съученици, колеги в университета или просто от великият Google. Но какво представлява това „нещо“ и защо е придобило такава световна популярност?! Именно на този въпрос ще се опитам сега да Ви дам повечко информация на достъпен език.

Убеден съм, че голяма част от вас са започнали своите първи стъпки в електрониката от съвсем елементарни принципни схеми в самото начало. За да ги реализирате най-вероятно сте използвали „обикновенна учебна платка“ (от грозните, с големите квадратчета), „различни мостови проводничета“ (от някой неизползваем телефонен кабел, примерно) и не на последно място „гювеч от всякакви елементи“ (в това число резистори, кондензатори, диоди, инт.схем. и др). След което другото е ясно – поялника, тинол, колофон, чат-пат флюс … Пълна трагедия, не е ли така ?! И всичко това с една единствена цел да тествате/проверите/изследвате начина на работа на дадена схема.

Моментът с досадното запояване в етапа на обучение на запад е избегнат по изключително интелигентен начин – чрез универсална експериментална платка наречена „Breadboard„.  По същество тя представлява пластмасова кутийка с много отвори, като в основата и са „вградени“ различни мостчета. По този начин чрез нея, елементите се нареждат директно без запояване. Разбирасе има си тънкости в начина на поставяне на елементите (ред/колона), това оказва влияние на начина им на свързване. Подробно указание за работа с този тип платки ще откриете в следващите статии от същия раздел.

Представете си цялото това досадно упражнение с запояването да го правите всеки път в процеса си на обучение, щом реализирате някой проект с микроконтролер – никак няма да е приятно… Поради тази и други причини от няколко години насам, екип от млади италиански техници е дал началото на проекта Arduino.

Това е изключително мощна платформа за прототипиране с отворен код, базирана на  Atmel AVR микроконтролерите. Чрез нея могат да се реализират различни видове проекти, както и да се изграждат всякакви роботчета.

Софтуерът, който обслужва платформата се състои от стандартен компилатор и буут лоадер, който се зарежда на платката. Хардуерът на Ардуино е  програмиран чрез „език за опроводяване“ (синтаксис+библиотеки) , подобен на C++  с накои подобрения и съкращения.

Към настоящият момент всички нови версии могат да бъдат поръчани асеблирани, като разбира се е налична достатъчно техн.информация, за тези от вас, които желаят сами да си го сглобят.

Официален представител за България на Arduino платформата е Търтъл Джет ЕООД, и по-точно техият Магазин Роботев. За повече информация относно цени и.т.н. може да посетите тяхната уебстраница.