Rss Feed Tweeter button Facebook button Technorati button Reddit button Myspace button Linkedin button Webonews button Delicious button Digg button Flickr button Stumbleupon button Newsvine button Youtube button

Електронни схеми

image_pdfimage_print

Оригинално заглавие: Circuit diagrams

Източник: www.kpsec.freeuk.com

Електронните схеми показват как са свързани електронните елементи. Всеки елемент е представен чрез символ, няколко са показани тук, за други символи, моля разгледайте раздела посветен на „Символите в Електронните схеми“.

Електронни схеми и схеми с разположението на елементите

Електронните схеми изобразяват връзките между елементите, колкото се може по-добре с всички изобразени проводници, изчертани като прави линии.

Действителното разположение на елементите, всъщност е съвсем различно от електронната схема и това от своя страна може би малко объркващо за начинаещия. Ключът към правилното усвояване и разбирате на тези понятия е да се съсредоточите върху ВРЪЗКИТЕ, а не върху точното разположение на компонентите.

Електронната схема, както и схемата с разположението на елементите на проект с име „Нагласяем Таймер“ са показани тук, за да откриете разликата.

Електронната схема е полезна, когато тестваме схемата, както и за разбиране начина и’ на работа. Ето защо в инструкциите към проектите се включват електронни схеми, както и схеми с разположението на елементите върху печатната платка, от която се нуждаете за да сглобите схемата.

Изчертани Електронни Схеми

Електронните схеми не са съвсем трудни, но разбира се е нужда малка практика за изчертаването на „чисти“ схеми. Това е полезно умение за науката, както и за електрониката в частност. Вие определено ще трябва да чертаете електронни схеми, ако решите да проектирате свои собствени електронни схеми.

За най-добри резултати следвайте тези указания:

- Уверете се, че използвате правилният символ за всеки компонент.

- Изчертайте свързващите проводници като прави линии (използвайте линия).

- Сложете „плътна малка точка“, на мястото където се пресичат проводници.

- Наименувайте елементите (резистори, кондензатори и др.) с техните кратки наименования и стойности.     Примерно за кондензатор 100 нано-фарада  à      C1    100nF

-  Положителният извод (+) на токоизточника трябва да бъде отгоре, а отрицателния отдолу. Отрицателният извод обикновено е означаван като 0v, нула волта.

Ако чертаете схема за науката моля разгледайте секцията за чертане на схеми „по начина на електрониката“.

Ако пък схемата е сложна:

-  Опитайте се да подредите схемата, така че сигналите да бъдат отляво и отдясно : входонете и управлението  трябва да бъдат отляво, а изходите отдясно.

Може да пропуснете символите на батерията или захранването, но задължително трябва да включите техните етикети отгоре или отдолу.

Сподели/Запази...

Коментарите са Затворени.