Аудио-софтуер

Източник: cxem.net

Софтуерни продукти за проектиране на озвучителни системи.

1. JBL Speakershop
Популярен софтуерен продукт в Росия за изчисляване на субуфери и акустични системи. JBL Speakershop включва в себе си две отделни програми: Enclosure Module Crossover Module. Безплатна.

2. LspCAD
Програма предназначена за проектиране на акустични системи. Помага при разработването на корпуса на звуковъзпроизвеждащата апаратура, високоговорители, кутии, схеми и пасивни кросовъри, притежава мощни инструменти за моделиране на акустичните характеристики на помещения и дифракционни ръбове на корпуса.

3. WinSpeakerz
Една от популярните програми за определяне на параметрите на акустичните системи за нискочестотните (басови) говорители при различни стерео системи. Програмата е платена, но е налична и демо версия.

4. WinISD
Това е малка, проста и удобна програма за моделиране на акустически системи изпълнени в затворен или фазоинверсен вариант, а също така шест различни вида активни и цял ред двуполюсни филтри от първи и втори ред. Безплатна.

5. RightMark Audio Analyzer (RMAA)
Руска програма за тестване качеството на аналогови и цифрови пътеки на всеки тип аудио апаратура, акустически системи, а също така и на MP3-, CD-, DVD-плеъри, звукови карти. Безплатна.

6. TrueRTA
Софтуерен продукт предназначен за анализ и контрол на входни аудио сигнали. Програмата е платена -40$, но е налична и безплатна версия с ограничения.

7. Room EQ Wizard
JAVA-приложение, предназначено за анализ на акустическите параметри на помещения и получаване на данни, необходими за корекциите на честотните характеристики. Програмата е безплатна.

8. ARTA Software
Професионален софтуерен инструмент за извършване на аудио измервания и анализ на акустическите и електрически параметри на системите. Програмата е условно-безплатна.

9. Tone Stack Calculator
Програмно обезпечение за разработване и модификация на различни варианти на тонални блокове за съвременни китарни усилватели. Безплатна.

10. RPlusD
Специализиран звуков анализатор, измерващ архитектурната акустика. Програмата е платена, 130$ (налична е демо версия).

10. Sample Champion
Високоефективна програма-спектрален анализатор, създадена с цел изследване на звуковите вълни. Shareware 50 EUR. Налична е 30-дневна пробна версия с ограничения.

11. Boxplot Speaker Design Tool
Софтуер предназначен за конструирането на акустични системи, изчисление на филтри. Shareware 25$.

12. SE Amp CAD
Програма предназначена за проектиране и анализ на изходната каскада на еднотактен лампов усилвател. Програмата SE Amp CAD е била разработена през 1998 година, към настоящия момент не се обновява.

13. Perfect Box
Малка безплатна програма за моделиране на кутиите на акустичните системи, под MS-DOS.