Печатните полимерни сензори промениха визията и усещането на IoT

Източник: electronicsweekly.com

Автор:  Richard Wilson

Превел: Т. Б.

sensoink-sensor-expo-300x152

Печатните полимерни сензори променят визията и усещането на IoT

Печатните полимерни сензори изглежда, че са следващото голямо нещо в света на IoT технологиите. На експото за сензори в Калифорния(Sensorr Expo) тази седмица Hoffman+Krippner демонстрираха как сензори базирани на печатни полимерни пасти могат да бъдат достатъчно точни за IoT сензори за позиция или сензори за натиск.

Материалът за сензорите носи наименованието „SensoInk“ и с него могат да бъдат отпечатвани потенциометри, резистори, ключове или контакти на клавиатура или други ел. компоненти.


Необходими са единствено два елемента за предаването на сигнали: печатен потенциоветър върху носещ материал(напр. FR4 или PET фолио) и проводим плъзгач. Фирмата също така притежава мембранен сензор за позиция, носещ наименованието „Sensorfoil“, който представлява мемрана от тънък филм с дебелина от 0.5mm до 1mm. Той е достъпен в различни дължини от 50mm до 500mm, с ротационна широчина 40mm. Доставчикът твърди за повтаряема точност от 1mm до 10um.

Jens Kautzor, CEO на базираната в Германия Hoffman+Krippner пише: „За да открием как състоянието на интернет-свързаните `неща` се променя, трябва да се извърши електронна оценка на първоначалното състояние. С нашите сензори Вие можете точно да измервате изменения, да откривате местоположение, или да броите обекти.

Друга фирма Thin Film Electronics демонстрира печатен сензор за маркиране на бутилки, който може да открива кога продукта е „запечатан“ и „отворен“.

Вероятно ще се използва за маркиране на вино и спиртни напитки, фармацевтични, козметични и автомобилни течности, тагът е проектиран да осигури NFC-четивността преди и след фабричния печат на продукта е бил счупен.

Според базираната в Норвегия компания, е възможно да се осигури съдържание към мобилните телефони относно „запечатания“ или „отворен“ статус, като контекстът на потребителя се измества вече от „предварителното закупуване“ към „в употреба“.


Например, запечатаният продукт може да активира мултимедийно съдържание, което да насърчи потребителя да направи покупката, докато в същото време отворените/разопакованите продукти ще предоставят съобщение със съвети и препоръки на допълващи се продукти за ползване.

Привличането/симпатията към печатните NFC тагове е поради факта, че те могат да се произведат при по-ниска цена в сравнение с традиционните устройства за радио-честотна идентификация(RFID), казват от Thin Film Electronics.

Базираната в Кеймбридж компания PragmatIC, която последно получи финансова инжекция от инвеститори като ARM и CIC, каза че има планове да разшири своите дейности по дизайн на схеми, в това число приложения като сензори, процесори и безжични комуникации. PragmatIC разполага с производствена база основана на Националният Център за Печатна Електроника(National Centre for Printable Electronics) в Sedgefield, използва финансирането, за да наеме повече персонал и да позволи увеличаването на мащаба на своето производство до 100 милиона гъвкави интегрални схеми по-късно тази година.

Scott White, CEO, PragmatIC(на картината отдолу), казва че сега компанията разполага със финансирането, за да преодолее ограниченията на това как надеждно и икономически-ефективно да създаде печатни електронни устройства за електронни паспорти(e-passports) и за други приложения.

Нашата технологична платформа създава микросхеми по-тънки от човешки косъм, които могат лесно да бъдат вградени във всяка гъвкава повърхност,“казва White.

Pragmatic_Printing_11-300x199-300x199

Според Victor Christou, старши инвестиционен директор в CIC, гъвкавите електронни схеми на PragmatIC предлагат „най-наложилият се и рентабилен продукт, който съм виждал през всички 20 години докато съм участвал в тази индустрия.“