Що е то „кард-шеринг“?

Източник: cxem.net

Превод от руски: Т. Б.

Какво означава Кард-шеринг? Думата кард-шеринг(cardsharing) произхожда от английските думи: Card(карта) и компютърната дума Share(споделен ресурс/ достъп). Или казано по друг начин това е споделен достъп към картата. В компютърният речник, под ресурс се разбира – общи папки, принтери или дори общ достъп до парола за локална мрежа или интернет.

Нека си представим следната ситуация с вас – имате къща, в която има 3-4 телевизора с приемници за сателитна телевизия. И на всеки един от тях всеки член от семейството желае да гледа различен сателитен канал. На единият вие гледате футбол, на другия съпругата Ви гледа сериал, на третия вашето дете иска да гледа „Ну погоди“. А цената на пакетната услуга към доставчика за един телевизор, например струва 300 RUB. За да може да гледате на всеки един от телевизорите, Вие трябва да сключите 3 отделни договора и да заплатите 900 RUB. Нали така?

Но, специалистите са изобретили едно толкова прекрасно нещо като кард-шеринга. И така, кард-шеринг съществува тогова, когато официалната карта разширява(открива достъп по потребителско име/парола) на няколко приемници. Освен това приемниците трябва да бъдат свързани по между си с помощта на локална мрежа: Wi-Fi, LAN, интернет или с друга връзка.На приемника (или компютъра), който разширява картата (дава достъп) се инсталира специален хардуерен модул за кард-шеринг. Този приемник или компютър се нарича кард-шеринг сървър. Той трябва да притежава статичен IP адрес в мрежата или име, което другите приемници да знаят преди да изпратят пакет. Приемникът на който планираме да гледаме се нарича сървър.

В ролята на сървър за кард-шерингът може да използвате компютър със съответния необходим хардуер, а също така оригиналната карта, поставена в програматор и включена към компютър. Много често за сървър на кард-шеринг се използва приемник Dreambox. Тези приемници се различават по това, че те притежават операционна система базирана върху линукс ядрото. Затова за тях съществуват различни програми с множество функции, надминаващи стандартните приемници за сателитна телевизия, при които почти всичко е изпълнено по софтуерен път. От вътрешна гледна точка това си е един компютър.

В ролята на клиента за кард-шеринга, може да се използва, както друг Dreambox приемник или DVB-платка за компютър (SS2, SS3 и.т.н.). При което е задължително присъствието на необходимия хардуер и настройки. Кард-шерингът се поддържа в много от съвременните приемници за сателитна телевизия.

 

По-горе дадох примера с домашната мрежа. Но сървърът за кард-шеринг не е задължително да бъде в същата сграда, той може да бъде на другия край на света! Много често има ситуации, когато гледането на европейските канали с официален договор е невъзможно, а аз искам да ги гледам. Тук идва на помощ cardsharing! Вие закупувате достъпа към общия ресурс, при което Ви се предоставят IP-адрес на сървъра, потребителско име и парола. Вие ги въвеждате в настройките на приемника и започвате да гледате. Потреблението на интернет трафик зависи от много параметри, но средно той не е повече от 1 Mb за час гледане.

Но питате: но защо да не се разкодира този канал и да може да се гледа без да са необходими допълнителни устройства и всякакъв тип кард-шеринг? Има и такива канали, за които се изтегля софтуера S2emu, изтегля се файла SoftCam ключ и може да гледате без да платите и една стотинка.
А не! Такъв тип канали стават все по-малко и по-малко. Кодирането става по-сложно и по-сложно: Viaccess 2.6 и.т.н. – тези ключове се обновяват на всеки 15-20 секунди. Дори да откриете ключа, вие може да гледате дадения канал само 15-20 секунди, тъй като канала ще се кодира с нов ключ.

Но предимствата на кард-шерингът скриват всички изброени негови недостатъци:
1. Клиентът трябда да има постоянна връзка с интернет. Връзката трябва да бъде достатъчно стабилна. Идеалният вариант тук е DSL или наета линия. Защото дори в GPRS мрежата по време на пиковете часове са възможни „забавяния“.
2. Не всеки човек ще може сам да конфигурира всичко наведнъж. Ако не сте „компютърен специалист“, то за вас ще бъде особено трудно (особено ако решите да използвате приемник Dreambox).
3. Сървъра постоянно се появява, след което изчезва, при което си сменя IP адреса.
4. Самата технология на кард-шерингът не е вечна и рано или късно ще изчезне. Тъй като вече има нови канали, които е невъзможно да се гледат дори с такъв тип технология, като кард-шеринга.
5. В много страни кард-шерингът е незаконен.

По принцип ако решите да се абонирате за платени канали, Вие сами ще се изправите пред повечето от тези проблеми. Понякога то просто не си струва.

Популярни сателитни приемници подходящи за cardsharing са:
– Dreambox 500S, 600, 70xx
– Openbox F300
– Samsung DSR9500
– Golden Interstar DSR-7700
– Sezam 7700, 8000

Както и други приемници. Дали приемника поддържа тази функция, лесно може да проверите в интернет.